Doorgaan naar hoofdcontent

blinkende oogjes, een stralend velleke en glanzend haar.

Ik voel me gezegend en maak er een erezaak van om elke dag bewust mijn zegeningen te tellen. Weet je, voor mij is het leven heilig en het eren waard. 

Uiteraard is gezondheid een voorwaarde om te kunnen genieten! Ik ben er van overtuigd dat iedereen zorg draagt voor zijn gezondheid. Ideaal want daar kan je in deze huidige woelige tijd goed op terugvallen.

Gezondheid werd mij niet in de schoot geworpen hoor. 

Ik was een huil baby, rond mijn 5 jaar kwam er een nierprobleem aan het licht waarvan men de oorzaak niet vond, als jongere had ik zware migraine aanvallen en heel wat rugklachten... Kilo's medicijnen heb ik genomen... Het is niet mijn bedoeling om hier nu zielig over te gaan doen...Deze periode van sukkelen met mijn gezondheid heb ik immers achter mij gelaten. 

Op een gegeven moment in mijn leven heb ik immers besloten om de verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid zelf in handen te nemen. Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid het ontbreken van ziekte. 

Ik legde de lat voor mezelf hoger. 

Voor mij betekent gezondheid kracht en levendigheid! Het is een gevolg van een harmonisch samenspel tussen verschillende krachten en wanneer dat fragiel evenwicht gehandhaafd wordt, dan ben je in staat om te genieten van dat wonderlijke leven!

boekeleze, boekeleze, boekeleze

Boeken heb ik verslonden over anatomie, fysiologie, vitamines, mineralen, biochemische processen in het lichaam, ... maar ook over de zin van ziek zijn. Ik las niet enkel Nederlandstalige boeken. Wanneer je wat meer gespecialiseerde lectuur zoekt, is dat vaak Engels-, Frans- of Duitstalig. Ook daar worstelde ik mij, louter gedreven door mijn passie, moedig door. 

Op mijn pad naar gezondheid leerde ik geniale breinen kennen die telkens de tijd namen om al mijn vragen uitvoerig te beantwoorden. Ze gaven me stof tot nadenken en prikkelden mijn brein om dieper te graven en verder te kijken... Ik zocht naar oude wijsheid, de basis. 

Hippocrates (weet je wel, die van die eed) zei: Uw voedsel moet u tot artsenij zijn. 

Ik volgde zijn advies en ging zoeken wat gezonde voeding was voor mij. Wat verteer ik vlot en waar heeft mijn lichaam het zwaar mee. Wat geeft mij energie en wat kost energie? 

Ik ondervond dat ik vlees moeilijk verteerde (Mijn nieren hebben het er moeilijk mee) dus schrapte ik dat. Ook kazen en vette gerechten vielen mij zwaar. Kazen vond  en vind ik nog steeds moeilijk om te laten want dat lust ik wel graag maar ik luister naar mijn lichaam. Ik eet heel weinig kaas en wanneer ik dan toch wat kaas, vlees of vis eet... dan doe ik dat met aandacht en geniet er volop van. Ik wil mijn zintuigen volop prikkelen met verschillende smaken en niet zomaar, op automatische piloot wegsteken wat mij voorgeschoteld wordt. 

Ik kan ongelooflijk genieten van een tasje koffie met een chocolaatje, een heerlijk glaasje wijn of 2 :) , een praline, af en toe een feestje en dan helemaal los gaan..(jaja, ik kan heel hard feesten ook  :) ). mmmmmm.  Maar twee maal per jaar doe ik, in harmonie met het universele ritme een zuiveringskuur om mijn zuur/base evenwicht te bewaren zodat ik tot de rest van mijn dagen kan blijven genieten. 

Wat groeit er in mijnen hof ?

Ik begon te tuinieren en legde ook een kruidentuin aan. Eén van mijn hobby's is door mijnen hof kruipen op zoek naar wilde kruiden en dan die plantjes bestuderen, liefst in van die heel oude dikke kruidenboeken. Tijdens het Christendom is er veel kennis over kruiden verloren gegaan. 

By the way: op de foto, dat ben ik niet hoor... dat is mijn vriendin :), we delen de zelfde interesse !

Een applaus voor de natuur !

De benedictijnen maar ook Karel de Grote bliezen de kruidengeneeskunde in de middeleeuwen gelukkig weer nieuw leven in. 

Albertus Magnus (Doctor Universalis genoemd als erkenning voor zijn grote kennis op alle wetenschapsgebieden)  en  Paracelsus (was een beroemd, maar tevens controversieel arts, filosoof en theoloog die zich bezighield met alchemie en astrologie) hebben veel in het werk gesteld om de geschriften van de klassieke geneesheren als Hippocrates (Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de westerse geneeskunde ) Galenus (van de humorenleer)  weer te herontdekken. Paracelsus ( 1493-1541) voerde een onvermoeibare strijd tegen de materialistische opvatting van de mens en ziekte en soms lijkt het of de strijd nog steeds woedt. 

What the fuck is dat nu weer ????

In één van de boeken las ik de uitspraak van Hippocrates (460-370 v.CH): Raak de lichaamszones die worden geregeerd door het sterrenbeeld waarin de maan staat, op dat moment niet aan met ijzer ... ???   Tsja, Hippocrates is al lang dood en begraven.  Hij is niet meer maar hij heeft echt wel zijn stempel gedrukt op de geneeskunde. Beschouw hem gerust als één van de grondleggers. Een dommerik was dat dus niet.  ... We hebben aan hem veel te danken lijkt mij  dus  dook ik in de astrologie, de werking en de invloed van de maan op  het leven en op de mens... Boeiend ! 

Mens sana in corpore sano' of een gezonde geest in een gezond lichaam.

Ik voelde ook hoe belangrijk een stabiele geest was voor een gezond lichaam en hoe een gezond lichaam veel stabieler en evenwichtiger kon denken. Yoga... ik begon met het trainen van mijn mind. Houdingscorrectie om mijn rug te versterken en soepel te houden. Maandagochtend, dinsdagavond, woensdagochtend, donderdagavond en vrijdagochtend maak ik daar tijd voor. (al bijna 30 jaar :) )

Ik oefen in een niet verwarmde ruimte. Geen airco voor mij maar veel licht en lucht! Aanpassen aan de buitentemperaturen is voor mij een must en je kan dat oefenen net zoals je spieren traint. Ik neem wisseldouches (ho, en daar is vaak moed voor nodig hoor maar uiteindelijk zo heerlijk) 

Ik werk dus bewust aan mijn gezondheid en heb daar wel wat voor over.  Investeren in mijn gezondheid gaat om keuzes maken, beslissingen nemen... Met investeren bedoel ik dat ook letterlijk. Er is vaak wilskracht voor nodig. Het is niet altijd even gemakkelijk om vers te koken. 1 portie chips vraagt ook bij mij al snel om een tweede. Gegratineerde schotels en gefrituurde hapjes vind ik ook echt wel super lekker. Een Gin tonic is niet echt aan mij besteed maaaar  een glaasje rode wijn ... mmmm... Het vraagt karakter om dat in balans te houden ! 

Dus ja... Wat ik eigenlijk maar even wil zeggen

Ik ben geen arts en geen wetenschapper maar vind mezelf niet dom. Ik kan denken. Ik kan lezen en ik kan schrijven... Ik train mijn lichaam en mijn geest en ook mijn karakter! Ik let op wat ik eet, wat ik drink en wat ik doe en de glans op mijn huid en mijn haren zijn het levend bewijs dat dat loont. 

Ik ken hier heel veel mensen met ook blinkende oogjes, een stralend velleke en glanzend haar. Die kunnen allemaal zelfstandig denken en verantwoorde beslissingen nemen. Ze oefenen in mentale stabiliteit en overeind blijven in de storm. 

Wat een zegen voor de fysieke en mentale gezondheidszorg is dat ! 



















Reacties

Populaire posts van deze blog

introductie astrologie

Voor iedereen die interesse heeft in zichzelf. Voor mama's, papa's, oma's, opa's, juffen, begeleiders... Introductie: astrologie Zondag 11 februari 2024  van 10 uur tot 12.30 uur Een horoscoop is een klein onderdeeltje van de astrologie die een hemelkaart maakt van jouw geboortemoment. Dit is een kaart die aangeeft hoe de sterrenhemel eruit zag op het ogenblik van iemands geboorte, bekeken vanop de plaats  waar hij/zij toen het levenslicht zag.  De tekening geeft het decor weer, waarin het leven zich afspeelt.  Alle talenten en mogelijkheden maar ook alle obstakels worden weergegeven, wat zeer belangrijk kan zijn voor jouw groei of de voor opvoeding van een nieuwe kleine mens.  Tijdens deze introductie gaan we de geboortekaart leren 'lezen'. We bekijken de basis van de astrologische codetaal  Astrologie kan je helpen helemaal tot je recht te komen  en jouw potentieel volledig te leven. De radixhoroscoop geeft aan wat je in huis hebt en... dat is altijd veel meer

Recht uit mijn hart :)

Enkele weken geleden zat ik rustig mijn slaatje te eten in de zetel voelde ik een beestje in mijn been bijten. Een insect voor alle duidelijkheid :) ... Rap mijn jeans uit omdat ik geen beesten in mijn broek tolereer, er zijn grenzen he ... Ik zag een klein rood puntje aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Geen beestje te zien voor de rest. Broek weer aan en op, de mat op om een lesje te geven.  ('Op de mat' is een term die door de  aikidoka wordt gebruikt en verwijst letterlijk naar de judomatten waarop ze trainen, een terrein waar je gaat oefenen... Oefenen in beweging en levenshouding ) De dagen gingen verder maar ik voelde dat de evenwichtsoefeningen net wat moeilijker gingen... niet erg, kan gebeuren ... Wanneer er een tafel of zelfs een kast moet verzet worden, pak ik die op en verzet ze in mijn ééntje ... awel, dat ging moeilijker... Ik kreeg zweetaanvallen maar ... het was ook wel heel warm en de overgangsklachten zaten nog vers in mijn geheugen...  Maar dan kwam er wat

Zuiveringskuur 2024

  Donderdag 29 februari  afnemende maan in Weegschaal.   Wanneer de maan in weegschaal staat, staan je bekken en je nieren centraal.  Ideale dagen om je heupen te verzorgen.  Opwarmen doe je door zachte draaiende bewegingen te maken met je heupen om daarna eens goed met je 'gat te schudden'!  Drink genoeg water eventueel met wat berkensap in. Of drink berkthee.  Weegschaal is een luchtteken. Wanneer de maan in een luchtteken staat je lymfestelsel centraal. Lymfe staat in voor je immuniteit. Geel werkt stimulerend en helend op je lymfecellen en klieren.  De kracht van de plant zit vooral in de bloem. Vandaag misschien bloemkoolroosjes??? Dit kan rauw of gestoomd met een heerlijk  yoghurt currysausje.  meridiaanstretching donderdag tijdens de yogales Vrijdag 1 en zaterdag 2 maart  afnemende maan in schorpioen Wanneer de maan in schorpioen staat, staan je geslachtsklieren en je blaas centraal. Het onderste gedeelte van je bekken is de basis van je zenuwstelsel.  Cranberry sap in w