Doorgaan naar hoofdcontent

Tips om te ontzuren

1. Ontzurende voeding.

Eet hoofdzakelijk basisch voedsel.
(alkaliserende voeding heeft een hoge ph waarde en levert een basenoverschot)

Groenten: knoflook, asperge, waterkers, broccoli, witloof, kool, wortel, bloemkool, selder, komkommer, sla, andijvie, alfalfa, champignon, aubergine,

Fruit: appel,abrikoos, avocado, banaan, zwarte bes, kers, aalbes, dadel, druif, pompelmoes, meloen, nectarine, sinaasappel, citroen, perzik, peer, ananas, framboos, aardbei

Eiwitten: scharrelei, cottage cheese, ongesuikerde yoghurt licht basisch, amandel, tofu, zonnebloempitten, boter is alkalisch ( verwarmde boter zuur!!!) Karnemelk en verse melk zijn basisch ( kazen verzurend!!!)

Kruiden: kaneel, kerrie, gember, ginseng, chilipeper, paardenbloem, brandnetel, zeezout, miso, alle verse tuinkruiden,…bonenkruid (voedsel rijkelijk met bonenkruid kruiden vermindert reumatische klachten)

Graanproducten zijn licht verzurend maar rijst, haver, gerst en quinoa zijn ontstekingsremmend en kunnen wel worden gegeten

Opgelet:Wanneer er teveel zuren in het lichaam aanwezig zijn, neemt de kans op ontsteking toe. Dierlijke vetten bevatten arachidonzuren die tot het ontstaan van ontstekingen bijdragen. Sommige vissoorten zoals makreel, zalm en haring bevatten echter wel goede vetzuren die ontstekingen remmen. Ook aardappelen zijn ontstekingsremmers.

2. Veel drinken


Water:
Om de zuurbasen balans in evenwicht te houden moeten afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Dit gebeurt o.a. via de urine, de adem en de huid. Door minimaal 2 liter water per dag te drinken zorgt u ervoor dat het lichaam alle afvalstoffen kwijt kan.

Berkensap vermindert de pijn, omdat het de gifstoffen uit het lichaam via de urine wegneemt.

Thee:
-Bosviooltje : helpt bij reumatische pijnen en helpt genezing bevorderen.
-Brandnetel: Anti-reuma-thee. Jonge brandnetelbladeren een poosje in gekookt water laten trekken en regelmatig over de dag verspreid een slokje drinken. Ontgift het lichaam, bestrijdt pijn en geeft extra kalk aan de gewrichten. Het meest effectief bij afnemende maan tussen 15.00 en 19.00 uur gedronken.

-guldenroede : het bloeiende kruid van de echte guldenroede (SOLIDAGO) wordt gebruikt bij het genezen van wonden, krampen, ontstekingen, reuma, jicht en botontstekingen.
Het heeft een urine afdrijvende werking en is krampstillend.

-vlierbloesem: 2 theelepels vlierbloesem met 1/4 liter kokend water opgieten. 15 minuten laten trekken. Zeven. Werking : zweetdrijvend, poriënreinigend, verkleint etterende wondjes, urinezuurverdrijvend, verkoudheidvoorkomend, tegen heesheid en hoesten, slijmoplossend, pijnstillend bij reuma en jicht en artritis.

3. Ontstressen

Druk bezig zijn is niet erg zolang je dit voldoende compenseert met momenten van rust en ontspanning. Hoeveel tijd neem je om te ontspannen? (voor de tv zitten is niet echt ontspannen!)

4. Meer beweging

Las dagelijks beweging in door een stevige wandeling. Doe de boodschappen eens te voet of met de fiets of maak een stevige wandeling in het bos of park… Door meer te bewegen, verbeter je de bloedsomloop. Je cellen worden beter en sneller voorzien van zuurstofrijk bloed en kunnen hun afvalstoffen gemakkelijker kwijt. De zuuroverschotten die door de voeding worden losgemaakt dienen te worden afgevoerd. De enige weg voor de zuren is dus naar buiten. Naar buiten gebeurt via de adem, de huid en de uitscheidingsorganen.

5. Verbeterde ademhaling

Een goede ademhaling kan de bloed pH-waarde beïnvloeden en een acidose verhinderen.
Er bestaan heel veel oefeningen om je ademhaling te verbeteren maar wat lichaamsbeweging zoals een goede wandeling of eens luid meezingen met de liedjes op de radio helpen om je longen open te zetten.

6. Lichaamsverzorging

Massages
-De waarde van oliemassage wordt in het westen nogal eens onderschat. Belangrijke bestanddelen zoals mineralen en vitamines kunnen door de huid worden opgenomen en als voeding dienen voor de lichamelijke functies. Na het opbrengen van olie op de huid zijn de bestanddelen na enkele minuten al aantoonbaar in het bloed terug te vinden. Op die manier hebben de kruiden die in de basisolie zijn verwerkt, een medicinale werking.

-Olie helpt om een beschadigde Reinse barrière weer op te bouwen.
-Olie maakt de lichaamsweefsels zacht
-massages stimuleren de bloedsomloop waardoor de afvalstoffen gemakkelijker naar de verschillende uitscheidingsorganen kunnen worden gebracht. Bij ontzuring zet men de zuren als het ware in beweging op weg naar de uitscheidingsorganen (darmen, nieren, via adem en huid). Massage helpt voorkomen dat zuren vastlopen.

-massages helpen de huid bij het verwijderen van dode huidcellen waardoor ze beter ademt en afvalstoffen kan verwijderen.

- Het complex aan bindweefsel is drie maal zo groot als de lever Het lichaam brengt zijn overschot aan zuren in eerste instantie naar het vet- en bindweefsel. Vooral vet- en bindweefsel worden vaak als “afvalstortplaatsen” gebruikt. De graad van zuuropslag laat zich aan de toestand van het bindweefsel vaststellen. Bij acidose wordt het celweefsel dan vast, geleiachtig als een “schommelpudding” en reageert pijnlijk op druk. Een ontzurende massage richt zich vooral op deze zones.

-Om te voorkomen dat de zuren zich teveel in het lichaam verspreiden, vormen ze kristallen. Deze minuscule kristalletjes hebben scherpe kantjes en kunnen pijnlijk veroorzaken doordat ze het fascia-netwerk beschadigen. Geoefende handen kunnen ze zelfs in het bindweefsel onder de huid voelen zitten. Oliemassages doen kristallen in de weefsels oplossen; kristallen zijn vaak het gevolg van vastgezette, niet verwerkte emoties in de diepere bindweefsels
- Niet enkel het bindweefsel maar ook de huid heeft een belangrijke functie in de vochthuishouding. Ze worden dan ook als derde nier beschouwd.

Massage met sesamolie

Sesamolie staat bekend als een van de beste natuurlijke huidverzorgers. Sesamolie heeft het vermogen op haar weg door het lichaam in olie oplosbare toxische stoffen aan zich te binden en deze via het bloed en andere kanalen uit het lichaam te verwijderen. De olie -mits goed van kwaliteit - gaat bovendien oxidatie tegen en neutraliseert vrije radicalen. Sesamolie heeft een penetrerende werking, waardoor de zenuwuiteinden beïnvloed worden, neuropeptiden gestimuleerd worden en aldus stress wordt tegengegaan.

Maak van je badkamer je privékuuroord.

Groene klei is één van de aardse weldaden die je gewoon in een zakje kan kopen in de natuurvoedingswinkels. Los enkele lepels op in water en breng het aan als een masker of pakking. Een masker breng je met een (nieuwe) verfborstel of gewoon met je handen aan op je gelaat of over je hele lichaam. Voor een pakking dek je het masker af met plastiekfolie of een warme handdoek. Klei werkt huidzuiverend, ontspannend, stimuleert de doorbloeding en bevordert de vernieuwing van de opperhuid.
Douches die transpiratie kunnen bevorderen. Wisseldouches zijn de meeste eenvoudige en doeltreffende manier om zoveel mogelijk afvalstoffen te verwijderen. Start met een temperatuur van 37° en voer de temperatuur geleidelijk op. Je poriën zullen zich openzetten waardoor de afvalstoffen naar buiten worden gedreven. Zet vervolgens de kraan volledig op koud. Even doorbijten… Je hapt naar adem (wat je ademhaling ten goede komt) en je bloedvaten zullen zich weer samentrekken. Vervolgens drijf je de temperatuur weer op om dan weer over te gaan naar koud. Het is een uitstekende gymnastiek voor je bloedvatnetwerk. Wikkel je wanneer er nog wat tijd over is in een voorverwarmd badlaken en ga even rusten, zo kan je lichaam zijn evenwicht hervinden.

Baden met zeezout. Voeg aan het badwater wat zeezout toe, het bevat de zeer unieke hoge concentratie mineralen en sporenelementen, die al eeuwen bekend staan om zijn heilzame werking op lichaam en geest. De rijkdom van essentiële mineralen in dit puur natuurproduct reinigt de huid optimaal, stimuleert de gezonde celvernieuwing en voedt de huidcellen. Een Dode Zeezoutbad stimuleert de huidstofwisseling, de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Het maakt stijve spieren en gewrichten weer soepel en ontspant heerlijk bij stress of na lichamelijke inspanning.

Zoutpeeling

Oorkaarsen


7 extra’s

AARDAPPEL : Voor reumatische knieën: een VERS AARDAPPELTJE in de knieholten (onder een knieband).


KOOLBLADEREN : Koolbladeren. Verse bladeren van rode of witte kool ontdoen van de nerven, glad strijken met een strijkijzer of deegroller. Of de bladeren kneuzen met een deegroller of pollepel. Het koolblad op de pijnlijke plaats houden met een wollen doek. Iedere twee uur verversen. Het SAP doet dan zijn werk. Ook bij blauwe plekken is dit een verstevigend verband.


AROMA-LAMP : Enkele druppeltjes EUCALYPTUS-olie in een waterbakje boven een theelichtje vermindert gewrichtspijn en pijn bij reuma. Als alternatief kunt u ook een heetwaterdampbad nemen (hoofd onder een theedoek boven een pan heet water) om het Eucalyptusaroma te inhaleren of een paar druppeltjes in uw ligbad doen. Dit laatste is zeer rustgevend.


KASTANJE : Een wilde kastanje in je zak of onder je hoofdkussen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

introductie astrologie

Voor iedereen die interesse heeft in zichzelf. Voor mama's, papa's, oma's, opa's, juffen, begeleiders... Introductie: astrologie Zondag 11 februari 2024  van 10 uur tot 12.30 uur Een horoscoop is een klein onderdeeltje van de astrologie die een hemelkaart maakt van jouw geboortemoment. Dit is een kaart die aangeeft hoe de sterrenhemel eruit zag op het ogenblik van iemands geboorte, bekeken vanop de plaats  waar hij/zij toen het levenslicht zag.  De tekening geeft het decor weer, waarin het leven zich afspeelt.  Alle talenten en mogelijkheden maar ook alle obstakels worden weergegeven, wat zeer belangrijk kan zijn voor jouw groei of de voor opvoeding van een nieuwe kleine mens.  Tijdens deze introductie gaan we de geboortekaart leren 'lezen'. We bekijken de basis van de astrologische codetaal  Astrologie kan je helpen helemaal tot je recht te komen  en jouw potentieel volledig te leven. De radixhoroscoop geeft aan wat je in huis hebt en... dat is altijd veel meer

Recht uit mijn hart :)

Enkele weken geleden zat ik rustig mijn slaatje te eten in de zetel voelde ik een beestje in mijn been bijten. Een insect voor alle duidelijkheid :) ... Rap mijn jeans uit omdat ik geen beesten in mijn broek tolereer, er zijn grenzen he ... Ik zag een klein rood puntje aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Geen beestje te zien voor de rest. Broek weer aan en op, de mat op om een lesje te geven.  ('Op de mat' is een term die door de  aikidoka wordt gebruikt en verwijst letterlijk naar de judomatten waarop ze trainen, een terrein waar je gaat oefenen... Oefenen in beweging en levenshouding ) De dagen gingen verder maar ik voelde dat de evenwichtsoefeningen net wat moeilijker gingen... niet erg, kan gebeuren ... Wanneer er een tafel of zelfs een kast moet verzet worden, pak ik die op en verzet ze in mijn ééntje ... awel, dat ging moeilijker... Ik kreeg zweetaanvallen maar ... het was ook wel heel warm en de overgangsklachten zaten nog vers in mijn geheugen...  Maar dan kwam er wat

Zuiveringskuur 2024

  Donderdag 29 februari  afnemende maan in Weegschaal.   Wanneer de maan in weegschaal staat, staan je bekken en je nieren centraal.  Ideale dagen om je heupen te verzorgen.  Opwarmen doe je door zachte draaiende bewegingen te maken met je heupen om daarna eens goed met je 'gat te schudden'!  Drink genoeg water eventueel met wat berkensap in. Of drink berkthee.  Weegschaal is een luchtteken. Wanneer de maan in een luchtteken staat je lymfestelsel centraal. Lymfe staat in voor je immuniteit. Geel werkt stimulerend en helend op je lymfecellen en klieren.  De kracht van de plant zit vooral in de bloem. Vandaag misschien bloemkoolroosjes??? Dit kan rauw of gestoomd met een heerlijk  yoghurt currysausje.  meridiaanstretching donderdag tijdens de yogales Vrijdag 1 en zaterdag 2 maart  afnemende maan in schorpioen Wanneer de maan in schorpioen staat, staan je geslachtsklieren en je blaas centraal. Het onderste gedeelte van je bekken is de basis van je zenuwstelsel.  Cranberry sap in w