Doorgaan naar hoofdcontent

De maan betovert!

Als jonge moeder, tsa :) lang geleden dus :) geraakte ik maar niet in het juiste ritme. Ik holde van hot naar her om alles "perfect " beredderd te krijgen.

Vaak voelde ik mij als een circusartiest die de hele tijd door probeerde om veel te veel balletjes in de lucht te houden. En ja ook ik dacht dat de wereld in mekaar zou storten wanneer ik even zou stoppen met jongleren. Er werd mij heel wat advies gegeven om tot rust te komen maar wanneer puntje bij paaltje kwam bleken al mijn adviseurs nog meer gestresseerd rond te lopen dan ik.

Tot die mooie maan mijn aandacht trok!

Zij volgt al eeuwen en eeuwen haar eigen zelfde ritme, hoe de aardbewoners het tempo voor zichzelf ook opdrijven. Hoe  hectisch wij hier op ons groot ruimteschip aarde ook doen, zij trekt er zich niks van aan! In tegendeel... De vrouwencyclus wordt er rechtstreeks door beïnvloed. Haar ritme is nog steeds hetzelfde dan in de prehistorie: volle maan, nieuwe maan,...

Ik besloot mij vast te houden aan haar ritme en het leek alsof die Wijze Grootmoeder mij onder haar hoede nam. Met een aantal vriendinnen besloot ik om eenvoudige ontspanningsoefeningen te doen op het ritme van de maan. Later werd dit omgedoopt tot maanyoga...
De betoverende kracht die de maan uitoefent op ons, mensen, is niet te ontkennen. Wie heeft er immers nog nooit genoten van de betoverende kracht van volle maan. Door de eeuwen heen heeft ze dichters en schilders geïnspireerd. Zij speelde een hoofdrol in de griezelige verhalen over weerwolven en vampiers. Bij heel wat volks remedies tegen verschillende kwalen wordt de maan steevast betrokken. Magie en de maan zijn niet van mekaar los te koppelen.

De uitvinding van de klok heeft het begrip tijd in een heel ander daglicht geplaatst. In onze huidige tijd baseren we ons doen en laten vooral op de klok en de kalender. Wanneer de klok twaalf uur aangeeft, zetten we ons aan tafel, op 25 december vieren we kerstmis en één maal per jaar vieren we onze verjaardag. Ooit was er een tijd dat de klok nog niet bestond.

Mensen leefden in harmonie met de universele krachten.

We trokken rond als nomaden en sloegen ergens ons kamp op. Werd de voedselvoorraad te beperkt, werd het te koud of te warm, kwamen er teveel mensen in een bepaald gebied wonen, werd de natuur door onze aanwezigheid belast, dan brak men het kamp op en trok verder. Al dat verhuizen had natuurlijk ook zijn nadelen en de stress om een nieuwe plaats te vinden was groot.

Er groeide nood aan een sedentair bestaan. Waar het goed was, wilden we ons vestigen, hoe zou je zelf zijn :). Ja, sommigen van ons gingen zaden oogsten om ze daarna zelf te zaaien en wooow, nadien te oogsten waardoor we minder afhankelijk werden van het al dan niet “vinden” van voedsel.

Net zoals de eekhoorns legden we wintervoorraden aan. Net genoeg voor de winter want we vertrouwden de natuur dat ze in de zomer weer voldoende zou geven. Met een vaste verblijfplaats was het ook veel gemakkelijker om zieken en gekwetsten te verzorgen. Wie er aanleg voor had, kon zich er verder in ontwikkelen.

Stilaan ontwikkelden zich specialisten: landbouwers, genezers, opvoeders, ambachtslui,...

Nieuwe taken vroegen aandacht zoals het bewaken van de voorraden, de voedingsmiddelen op een juiste manier bewaren, het territorium veilig stellen.
 
De maan verbindt

We zijn natuur en in die lang vervlogen tijden was er uiteraard geen televisie, geen boeken, geen multimedia... Ja, wat doe je dan :) ... wel...we keken rondom ons, naar de bloemen en de bomen, en naar mekaar...We leefden van de verhalen en de ervaringen die gedeeld werden.

Hoe fascinerend was het om te ervaren dat elke periode van het jaar zijn eigen karakter had en hoe deze kwaliteiten onze activiteiten konden ondersteunen of net niet...

Landbouwers ondervonden dat zaaien op een welbepaald moment betere gewassen voortbracht dan op andere momenten. Ouders stelden vast dat er dagen waren dat zowel de kinderen als de dieren rustiger of net veel actiever waren. Leerbewerkers zagen dat leer soepeler werd en zich beter liet bewerken afhankelijk van het tijdstip wanneer ze eraan werkten. De resultaten van de genezers waren afhankelijk van het moment. Dieren verzamelen nestmateriaal volgens de stand van de maan omdat hun nest dan gemakkelijke droogde na de regen.

s' Avonds bij het vuur werden deze ervaringen gedeeld en na veel vertellen en veel luisteren...De boeren, de genezers, de moeders, de jagers, organisatoren, leiders (ceo's dus) we luisterden naar mekaars passie en zagen verbanden tussen al deze ervaringen... Samenwerken met de natuur maakte het leven gemakkelijker. De ervaringen werden toegepast en de rode draad door het verhaal bleek...die mooie maan. Haar ritme maakt ons tot experts! Om het overleven van de stam te garanderen, was het belangrijk dat deze kennis werd doorgegeven. Er ontstonden structuren die men kon aanleren en doorgeven.

De maan helpt

De mens ontwikkelde zich verder en bracht deze structuren in kaart. De 'moonwatchers' legden bewust het verband met de sterren en planeten en zo ontstonden ware kalenders die zich altijd maar verfijnden en verfijnden.

Die mysterieuze maan was zo een boeiende verschijning. Soms was ze er en oei, dan weer niet. Dan was ze hier, dan weer daar, dan een sikkeltje... Tot men ook in deze grilligheid een ritme zag:

Nieuwe maan

De maan vormt een exacte conjunctie met de zon. Ze staat vanaf de de aarde gezien “tussen “ de aarde en de zon en is met haar nachtelijke, duistere kant naar ons gericht.

De zon straalt en staat voor je ego, de maan geeft je gevoelsleven weer en weerkaatst de stralen van de zon. In dit geval is de maan niet te zien en gaat volledig op in de kracht van de zon. Wij noemen dat nieuwe maan. In oude tijden werd deze fase dode maan genoemd omdat niets concretiseert.

Gedurende die tijd heerst een opmerkelijke invloed op mensen en dieren en planten. Er is een heroriëntatie, een ompoling van krachten aan de gang. Een rustdag; Nieuwe maan is geschikt voor het starten van iets nieuw om het afleren van een slechte gewoonte kracht bij te zetten een vastendag in te lassen. Op de kalenders wordt nieuwe maan aangeduid als een zwarte schijf.

Wassende maan


De maan loopt steeds verder op de zon vooruit want ze gaat sneller:

Eerste kwartier.

Na een vierde van haar omlooptijd vormt ze een rechte hoek met de zon, ze wast. Reeds enkele uren na nieuwe maan komt de naar de zon gekeerde zijde van de maan tevoorschijn als een fijne sikkel.( op het maanoppervlak van links naar rechts verschoven) 

Alles wat tijdens deze fase aan het lichaam wordt toegevoegd, alles wat het lichaam opbouwt en sterkt,
werkt gedurende deze twee weken dubbel zo goed. Hoe meer de maan wast des te gunstiger verloopt de genezing van wonden en operaties.

De wassende maan voegt toe, neemt op, bouwt op, absorbeert, ademt in, verzamelt krachten,.

Tijdens wassende maan doen zich gemakkelijker ophopingen voor. Een overvol gevoel na het eten of vocht vasthouden in de weefsels, vergif opnemen na een insectenbeet. Maar ook alle geneeskrachtige zalven of preparaten worden beter opgenomen.

Volle maan

De maan wast verder tot volle maan. Nu staat ze in oppositie met de zon wat eigenlijk weer tijd geeft voor een rustdag. Ze staat in oppositie: nu staan de planeten lijnrecht tegenover elkaar.

Bij volle maan is de kracht van de maan het grootst.

De maan heeft de helft van haar reis rond de aarde voltooid. De naar de aarde gekeerde zijde van de maan is nu als een grote schijf te zien: volle maan. Vanaf de zon gezien staat de maan nu achter de aarde. Op kalenders wordt volle maan aangegeven door een heldere schijf. De kracht van de maan is nu zeer sterk voelbaar: er worden meer kinderen geboren, slaapwandelaars gaan meer op wandel,...

Afnemende maan

Na volle maan neemt de kracht van de maan weer af. De maan laat nu weer steeds minder en minder zien. De werkende krachten van de maan zijn nu gericht op zuivering.

Laatste kwartier

rustdag. Aan het einde van de derde week staat ze weer in een rechte hoek met de zon en is er dus weer een ompoling. Weer tijd voor een rustdag.

Afnemende maan spoelt uit, zweet uit, ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit, het aanwenden van energie.

Onze voorouders onderscheiden 12 kracht impulsen die elk hun eigen karakter hadden.



De mens ontwikkelde zich verder, technologie en kennis nam toe. Waar vroeger de stand van de sterren en planeten bepaalden of de gewassen werden aangetast door ongedierte, houden nu pesticiden ongedierte weg. De mens is zodanig gaan geloven in zijn uitvindingen dat hij zich niet meer kan voorstellen dat het ook anders kan.

Ten tijde van Hippocrates werden operaties gepland in harmonie met de werking van de sterren en planeten. Bv bij operaties uitgevoerd bij volle maan, was de kans op bloedingen veel groter. In onze huidige tijd worden operaties afgestemd op de agenda van de specialist. De wetenschap heeft zo een vooruitgang geboekt dat de meeste problemen kunnen worden opgelost. Voorkomen lijkt niet meer nodig....

Nochtans zijn er nog steeds heel wat "maanfans" die de oude wetenschap van de astrologie is blijven bewaren en koesteren.

De biodynamische landbouw levert nog steeds een schitterende oogst. Heel wat vroedvrouwen weten nog dat er meer bevallingen zijn rond volle maan en dat een geboorte vlotter verloopt in harmonie met de universele krachten.

Meer en meer mensen voelen hoe hun persoonlijke agenda begint te “spannen”. Meegaan met de universele krachten levert op langere termijn heel wat voordelen op. Ze hebben reeds kunnen ondervinden dat rekening houden met de maanfasen waakt over het evenwicht tussen rust en activiteit, over zuivering en opbouw, wat hun gezondheid ten goede komt.

Het lijkt wel of de natuur roept om weer rekening met haar te houden. Ze eist haar invloed en medezeggenschap op. Wie zich daaraan overgeeft, ondervindt vanzelf de voordelen. Men voelt zich weer gesteund en gedragen door het grote universele web van energie.

In onze huidige tijd is die overgave niet altijd even gemakkelijk. Het vraagt oefening om de maan weer in je leven in te bouwen. Tracht maar eens een operatie uit te stellen tot “de maan goed staat”. Maar er zijn heel wat bezigheden die gemakkelijker af te stemmen zijn. Je bewust te worden van de universele krachten en dan stapje voor stapje je leven aanpassen levert vaak al heel wat voordelen op. Eens die richting ingeslagen, volgt de rest vanzelf.

Rekening houden met de stand van de maan werkt in de eerste plaats preventief. Door in harmonie te leven met de werking van de maan zal je lichaam minder vlug belast of gemakkelijker mineralen en vitaminen opnemen. In de tweede plaats kan het leiden tot herstel vooral voor chronische aandoeningen.

Voor mij is Zij, Maan, een goede vriendin. Ze helpt, steunt en is er altijd wanneer ik haar nodig heb. Ja, geef mij maar the witchy stuff :)  Soooo, 









Reacties

Populaire posts van deze blog

introductie astrologie

Voor iedereen die interesse heeft in zichzelf. Voor mama's, papa's, oma's, opa's, juffen, begeleiders... Introductie: astrologie Zondag 11 februari 2024  van 10 uur tot 12.30 uur Een horoscoop is een klein onderdeeltje van de astrologie die een hemelkaart maakt van jouw geboortemoment. Dit is een kaart die aangeeft hoe de sterrenhemel eruit zag op het ogenblik van iemands geboorte, bekeken vanop de plaats  waar hij/zij toen het levenslicht zag.  De tekening geeft het decor weer, waarin het leven zich afspeelt.  Alle talenten en mogelijkheden maar ook alle obstakels worden weergegeven, wat zeer belangrijk kan zijn voor jouw groei of de voor opvoeding van een nieuwe kleine mens.  Tijdens deze introductie gaan we de geboortekaart leren 'lezen'. We bekijken de basis van de astrologische codetaal  Astrologie kan je helpen helemaal tot je recht te komen  en jouw potentieel volledig te leven. De radixhoroscoop geeft aan wat je in huis hebt en... dat is altijd veel meer

Recht uit mijn hart :)

Enkele weken geleden zat ik rustig mijn slaatje te eten in de zetel voelde ik een beestje in mijn been bijten. Een insect voor alle duidelijkheid :) ... Rap mijn jeans uit omdat ik geen beesten in mijn broek tolereer, er zijn grenzen he ... Ik zag een klein rood puntje aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Geen beestje te zien voor de rest. Broek weer aan en op, de mat op om een lesje te geven.  ('Op de mat' is een term die door de  aikidoka wordt gebruikt en verwijst letterlijk naar de judomatten waarop ze trainen, een terrein waar je gaat oefenen... Oefenen in beweging en levenshouding ) De dagen gingen verder maar ik voelde dat de evenwichtsoefeningen net wat moeilijker gingen... niet erg, kan gebeuren ... Wanneer er een tafel of zelfs een kast moet verzet worden, pak ik die op en verzet ze in mijn ééntje ... awel, dat ging moeilijker... Ik kreeg zweetaanvallen maar ... het was ook wel heel warm en de overgangsklachten zaten nog vers in mijn geheugen...  Maar dan kwam er wat

Zuiveringskuur 2024

  Donderdag 29 februari  afnemende maan in Weegschaal.   Wanneer de maan in weegschaal staat, staan je bekken en je nieren centraal.  Ideale dagen om je heupen te verzorgen.  Opwarmen doe je door zachte draaiende bewegingen te maken met je heupen om daarna eens goed met je 'gat te schudden'!  Drink genoeg water eventueel met wat berkensap in. Of drink berkthee.  Weegschaal is een luchtteken. Wanneer de maan in een luchtteken staat je lymfestelsel centraal. Lymfe staat in voor je immuniteit. Geel werkt stimulerend en helend op je lymfecellen en klieren.  De kracht van de plant zit vooral in de bloem. Vandaag misschien bloemkoolroosjes??? Dit kan rauw of gestoomd met een heerlijk  yoghurt currysausje.  meridiaanstretching donderdag tijdens de yogales Vrijdag 1 en zaterdag 2 maart  afnemende maan in schorpioen Wanneer de maan in schorpioen staat, staan je geslachtsklieren en je blaas centraal. Het onderste gedeelte van je bekken is de basis van je zenuwstelsel.  Cranberry sap in w