Doorgaan naar hoofdcontent

Umé... een krachtbommetje

Wat toelichting over Umé... een parel uit de natuur!


Umé houdt een beetje het midden tussen een pruim en een abrikoos. Ze groeit Japan, niet in België, vandaar dat we voor deze unieke vrucht zelfs geen gepaste naam hebben. 

Jaren geleden heb ik ze leren kennen toen ik tussen de aikidoka leefde en dus veel met Japanners te maken had. Ik had ook het geluk anderhalve maand in Kyoto te verblijven. Japanners hebben altijd Umé bij zich in verschillende vormen want ze maken er zowat alles van ... 


Om ze goed te begrijpen moeten we even onderduiken in de Yin-Yang filosofie. 

In het universum komt het evenwicht altijd vanzelf terug. Leven... wat je ook doet: eten, drinken, bezig zijn of niet, werken, kleuren, het weer... dit alles brengt ons min of meer uit evenwicht maar.. net dat 'uit evenwicht' zorgt ervoor dat alles in beweging blijft, dat het leven doorgaat. Energie is immers de beweging tussen + en -. 

Natuurlijk... hoe dichter we bij het evenwichtspunt blijven, hoe minder energie het kost. De kunst is dus de beweging op gang te houden zodat het energie geeft. Hoe verder we van het evenwichtspunt af zijn... hoe meer energie je (meestal onbewust ) steekt in het herstellen van de balans. 

Wat voeding betreft kennen we 


Yang producten: vis, gevogelte, kaas, vlees, eitjes, zout... 

Yin producten: noten, fruit, koffie, zoetigheden, olie, alcohol....

Dicht bij het evenwichtspunt (heel klein beetje Yin) zitten de volle granen, bonen, zaden en groenten. 

Dit is uiteraard wat kort door de bocht! Door de manier waarop je je voedsel klaarmaakt (koken, bakken, frituren, kruiden ... ) kan je het meer Yin of Yang maken. 

Te yin maakt je moe en suf, te yang geeft stress en een opgejaagd gevoel, hoofdpijn en misselijkheid.  

Vb: Koffie zit ver aan de Yinne kant. Door er een korreltje zeezout in te doen (ver aan de Yange kant) krijg je een meer uitgebalanceerd product. Dat is minder vermoeiend voor je lichaam omdat het vanzelf te Yin of te Yang gaat willen herstellen... 

Een bio eitje met zeezout en wat parmesan erover hoeft niet ongezond te zijn maar is wel vermoeiend om te verteren. Over Yin-Yang kan nog heel veel verteld worden, niet enkel over voeding. Het is best wel ingewikkeld...

Dus nu terug naar de Umé 

 Umé, die zeer zure pruim helpt je om de Yin/yang balans te herstellen. Wij kennen ze hier in het westen enkel in bewerkte vorm. (Ze kunnen niet rauw gegeten worden) 

Meest gekend is de Uméboshi. De vruchten worden dan met Shisobladeren gepekeld. Van die gepekelde vruchtjes maakt men ook een paste. 

De smaak is zuur/zout. Wanneer je een te Yinne uitschuiver hebt gemaakt: te veel zoet, te veel koffie of je hebt een kater van jewelste... Umeboshi en de pasta brengen je zo weer naar evenwicht...


Dan is er het uméconcentraat. Het sap van de rauwe umé wordt ingekookt tot een siroop. De smaak is dus heel zuur. 


Wanneer je te veel naar de Yange kant geschoven bent door vlees, kazen, of  een stevige omelet... Dan helpt het concentraat je weer naar Yin. 

Seg... wat een heerlijke bondgenoot is dat! 

Verder zijn er nog de bijproducten:


Er is umésu: Men noemt het azijn maar eigenlijk is het het pekelvocht van de uméboshi. Het kan azijn ( een zeer Yin product) vervangen. 

Umeballs: dat zijn die hele kleine zeer geconcentreerde bolletjes. Ze zijn van Umé concentraat gemaakt en werken op dezelfde manier. 


Uméboshisan: zijn ook van die kleine bolletjes maar van umeboschi gemaakt en werken dus zoals de uméboshi zelf... 

Randopmerking. 

Ik gebruik het liefst producten uit de streek en ben ervan overtuigd dat die ook het best zijn voor onze gezondheid en voor het milieu. Voor de veelzijdige uméboshi heb ik echter nog geen goede vervanger gevonden. In het westen is er samen met de "wijze vrouwen"  heel veel kennis op de brandstapel beland. Gezondheid vanuit een compleet plaatje bekijken, universele wetten... Kennis heeft heel veel weten verdrongen. Maar... het evenwicht wordt altijd vanzelf hersteld :) en tot zolang is umé mijn Japanse vriendin:) 






Reacties

Populaire posts van deze blog

introductie astrologie

Voor iedereen die interesse heeft in zichzelf. Voor mama's, papa's, oma's, opa's, juffen, begeleiders... Introductie: astrologie Zondag 11 februari 2024  van 10 uur tot 12.30 uur Een horoscoop is een klein onderdeeltje van de astrologie die een hemelkaart maakt van jouw geboortemoment. Dit is een kaart die aangeeft hoe de sterrenhemel eruit zag op het ogenblik van iemands geboorte, bekeken vanop de plaats  waar hij/zij toen het levenslicht zag.  De tekening geeft het decor weer, waarin het leven zich afspeelt.  Alle talenten en mogelijkheden maar ook alle obstakels worden weergegeven, wat zeer belangrijk kan zijn voor jouw groei of de voor opvoeding van een nieuwe kleine mens.  Tijdens deze introductie gaan we de geboortekaart leren 'lezen'. We bekijken de basis van de astrologische codetaal  Astrologie kan je helpen helemaal tot je recht te komen  en jouw potentieel volledig te leven. De radixhoroscoop geeft aan wat je in huis hebt en... dat is altijd veel meer

Recht uit mijn hart :)

Enkele weken geleden zat ik rustig mijn slaatje te eten in de zetel voelde ik een beestje in mijn been bijten. Een insect voor alle duidelijkheid :) ... Rap mijn jeans uit omdat ik geen beesten in mijn broek tolereer, er zijn grenzen he ... Ik zag een klein rood puntje aan de binnenkant van mijn bovenbeen. Geen beestje te zien voor de rest. Broek weer aan en op, de mat op om een lesje te geven.  ('Op de mat' is een term die door de  aikidoka wordt gebruikt en verwijst letterlijk naar de judomatten waarop ze trainen, een terrein waar je gaat oefenen... Oefenen in beweging en levenshouding ) De dagen gingen verder maar ik voelde dat de evenwichtsoefeningen net wat moeilijker gingen... niet erg, kan gebeuren ... Wanneer er een tafel of zelfs een kast moet verzet worden, pak ik die op en verzet ze in mijn ééntje ... awel, dat ging moeilijker... Ik kreeg zweetaanvallen maar ... het was ook wel heel warm en de overgangsklachten zaten nog vers in mijn geheugen...  Maar dan kwam er wat

Zuiveringskuur 2024

  Donderdag 29 februari  afnemende maan in Weegschaal.   Wanneer de maan in weegschaal staat, staan je bekken en je nieren centraal.  Ideale dagen om je heupen te verzorgen.  Opwarmen doe je door zachte draaiende bewegingen te maken met je heupen om daarna eens goed met je 'gat te schudden'!  Drink genoeg water eventueel met wat berkensap in. Of drink berkthee.  Weegschaal is een luchtteken. Wanneer de maan in een luchtteken staat je lymfestelsel centraal. Lymfe staat in voor je immuniteit. Geel werkt stimulerend en helend op je lymfecellen en klieren.  De kracht van de plant zit vooral in de bloem. Vandaag misschien bloemkoolroosjes??? Dit kan rauw of gestoomd met een heerlijk  yoghurt currysausje.  meridiaanstretching donderdag tijdens de yogales Vrijdag 1 en zaterdag 2 maart  afnemende maan in schorpioen Wanneer de maan in schorpioen staat, staan je geslachtsklieren en je blaas centraal. Het onderste gedeelte van je bekken is de basis van je zenuwstelsel.  Cranberry sap in w