Wat toelichting over Umé... een parel uit de natuur!
Umé houdt een beetje het midden tussen een pruim en een abrikoos. Ze groeit Japan, niet in België, vandaar dat we voor deze unieke vrucht zelfs geen gepaste naam hebben.
Jaren geleden heb ik ze leren kennen toen ik tussen de aikidoka leefde en dus veel met Japanners te maken had. Ik had ook het geluk anderhalve maand in Kyoto te verblijven. Japanners hebben altijd Umé bij zich in verschillende vormen want ze maken er zowat alles van ...
Om ze goed te begrijpen moeten we even onderduiken in de Yin-Yang filosofie.
In het universum komt het evenwicht altijd vanzelf terug. Leven... wat je ook doet: eten, drinken, bezig zijn of niet, werken, kleuren, het weer... dit alles brengt ons min of meer uit evenwicht maar.. net dat 'uit evenwicht' zorgt ervoor dat alles in beweging blijft, dat het leven doorgaat. Energie is immers de beweging tussen + en -.
Natuurlijk... hoe dichter we bij het evenwichtspunt blijven, hoe minder energie het kost. De kunst is dus de beweging op gang te houden zodat het energie geeft. Hoe verder we van het evenwichtspunt af zijn... hoe meer energie je (meestal onbewust ) steekt in het herstellen van de balans.
Wat voeding betreft kennen we
Yang producten: vis, gevogelte, kaas, vlees, eitjes, zout...
Yin producten: noten, fruit, koffie, zoetigheden, olie, alcohol....
Dicht bij het evenwichtspunt (heel klein beetje Yin) zitten de volle granen, bonen, zaden en groenten.
Dit is uiteraard wat kort door de bocht! Door de manier waarop je je voedsel klaarmaakt (koken, bakken, frituren, kruiden ... ) kan je het meer Yin of Yang maken.
Te yin maakt je moe en suf, te yang geeft stress en een opgejaagd gevoel, hoofdpijn en misselijkheid.
Vb: Koffie zit ver aan de Yinne kant. Door er een korreltje zeezout in te doen (ver aan de Yange kant) krijg je een meer uitgebalanceerd product. Dat is minder vermoeiend voor je lichaam omdat het vanzelf te Yin of te Yang gaat willen herstellen...
Een bio eitje met zeezout en wat parmesan erover hoeft niet ongezond te zijn maar is wel vermoeiend om te verteren. Over Yin-Yang kan nog heel veel verteld worden, niet enkel over voeding. Het is best wel ingewikkeld...
Dus nu terug naar de Umé
Umé, die zeer zure pruim helpt je om de Yin/yang balans te herstellen. Wij kennen ze hier in het westen enkel in bewerkte vorm. (Ze kunnen niet rauw gegeten worden)
Meest gekend is de Uméboshi. De vruchten worden dan met Shisobladeren gepekeld. Van die gepekelde vruchtjes maakt men ook een paste.
De smaak is zuur/zout. Wanneer je een te Yinne uitschuiver hebt gemaakt: te veel zoet, te veel koffie of je hebt een kater van jewelste... Umeboshi en de pasta brengen je zo weer naar evenwicht...
Dan is er het uméconcentraat. Het sap van de rauwe umé wordt ingekookt tot een siroop. De smaak is dus heel zuur.
Wanneer je te veel naar de Yange kant geschoven bent door vlees, kazen, of een stevige omelet... Dan helpt het concentraat je weer naar Yin.
Seg... wat een heerlijke bondgenoot is dat!
Verder zijn er nog de bijproducten:
Er is umésu: Men noemt het azijn maar eigenlijk is het het pekelvocht van de uméboshi. Het kan azijn ( een zeer Yin product) vervangen.
Umeballs: dat zijn die hele kleine zeer geconcentreerde bolletjes. Ze zijn van Umé concentraat gemaakt en werken op dezelfde manier.
Uméboshisan: zijn ook van die kleine bolletjes maar van umeboschi gemaakt en werken dus zoals de uméboshi zelf...
Randopmerking.
Ik gebruik het liefst producten uit de streek en ben ervan overtuigd dat die ook het best zijn voor onze gezondheid en voor het milieu. Voor de veelzijdige uméboshi heb ik echter nog geen goede vervanger gevonden. In het westen is er samen met de "wijze vrouwen" heel veel kennis op de brandstapel beland. Gezondheid vanuit een compleet plaatje bekijken, universele wetten... Kennis heeft heel veel weten verdrongen. Maar... het evenwicht wordt altijd vanzelf hersteld :) en tot zolang is umé mijn Japanse vriendin:)
Reacties
Een reactie posten