Marijke Neyt heeft ons een zo verhelderende leerrijke avond bezorgd !
met een samenvatting van de les :).
We hebben gepraat over,vetten en suikers, over de schildklierwerking, bloeddruk en cholesterol... Te veel om neer te schrijven. De technische uitleg kan ik niet in een verhaal gieten.
Ik geef hier enkel wat ik als essentie onthouden heb!
(en dat op mijn eigen huisvrouwelijke manier :)
De bijgevoegde afbeeldingen zijn de mensen of boeken waar Marijke naar verwees.
Een gezonde voeding bestaat vooral uit :
vetten,
proteïnen
en goede bronnen van koolhydraten
Gezonde vetten zijn super belangrijk:
gezonde vetten voor warme bereidingen:
olijfolie (niet te heet laten worden)
kokosolie
Ghee en dat kan je kopen in de natuurvoedingswinkel. (voor het verkrijgen van ghee wordt boter lange tijd verhit boven een kleine gasvlam, net zo lang tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind. De melkproteïnen van de boter zijn gezonken naar de bodem van de pan. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.)
rode palmolie, niet te verwarren met de heel veel gebruikte witte palmolie die eigenlijk een afvalproduct is. Bovendien is de rode palmolie een duurzaam product.
Voor koude bereidingen zijn alle koudgeperste zaden en notenolie goed.
goede boter, roomboter en nog beter ... grasboter (is boter gemaakt van de melk van koeien die enkel met gras gevoed zijn.)
Kort samengevat : kies dus voor kwaliteit !!!
Gebruik geen margarine of plantaardige boter.
De olie ondergaat zoveel behandelingen om te komen tot een smeerbaar product dat je lichaam het niet meer erkend en enkel moeite heeft om het weer naar buiten te werken.
Gebruik zo veel mogelijk 'door de natuur gemaakt' en zo weinig mogelijk door de mens gemaakte of bewerkte producten.
In bijna alles zit witte palmolie en/of suiker. Beiden zijn niet goed voor de gezondheid.
Gebruik geen geraffineerde producten!!!
Hoe koop je best?
Lees de ingrediënten.
Bevat het product meer dan 3 toevoegingen, zet het dan gewoon weer terug!
Koop maar af en toe producten die in de rekken in het midden van de supermarkt staan. Daar zet men immers de producten die lang moeten bewaren en dus vaak bewaarmiddelen bevatten. Koop vooral waar de koeltogen staan, aan de buitenwanden van de winkel in de buurt van de stopcontacten. :) Daar liggen de verse producten! Wat een simpele maar zo gemakkelijk te onthouden tip. Scheelt ook in tijd :)
Een mens kan niet zonder vette vis vanwege de omega 3.
Vetten vissen zijn makreel, sprot, forel, en de kleine visjes... of visolie in capsules.
Zalm is ook een vette vis maar dan moet het zeker wilde zalm zijn! De meeste zalmen worden gekweekt en zitten in kweekbakken met zoveel op elkaar dat ze vlug ontstekingen vertonen en dus massa's antibiotica toegediend krijgen. Die is natuurlijk terug te vinden in de zalm op je bord. Bovendien is die vis heel licht van kleur. Die kleur wordt zelfs ingespoten. Wilde zalm is wel ok. Hij is donker van kleur.
Ook zuivel bevat om dezelfde reden veel antibiotica. Koop dus bio !
Bio vlees (best enkel door gras gevoed) en bio vis zijn misschien duurder in prijs maar bevatten geen antibiotica. Ook hier is het super belangrijk om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Persoonlijk vind ik dat het beperken van vlees en vis, of het nu om ethische of gezondheidsredenen gaat of om de klimaatbetogers te steunen, altijd een goede zaak is. ( Voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijke mening ) Algenolie kan de visolie vervangen.
Bulkdrinken:
Een mens heeft 2 tot 2,5 liter water nodig, buiten thee en koffie ... Doe aan bulkdrinken. Dat wil zeggen... Drink telkens met grote glazen in plaats van de hele tijd door kleine slokjes. Ook dat
moet verteerd worden en je cellen moeten tijd krijgen om tot rust te komen en te herstellen.
Drink niet te veel tijdens de maaltijd. Het water komt natuurlijk ook in je maag terecht. In je maag zit maagzuur, nodig voor je vertering. Wanneer je teveel drinkt bij je eten, verdunt het maagzuur. Jouw maag geraakt dus ontregeld.
Het gebruik van look.
Plet look voor gebruik steeds met een mes en laat het een oxideren. Voeg de look pas na het koken toe aan je gerecht anders zijn alle zoo waardevolle gezonde stoffen er weer uit.
Zoals ik al zei bij het begin van dit artikel: er is zo veel besproken ...en het was allemaal zo boeiend dat we ze zeker nog eens gaan terug vragen voor "meer" .
Vragen over voeding kunnen gerust aan mij worden doorgegeven zodat ik ze kan bundelen voor marijke
Mijn keukenkasten zijn ondertussen alweer gereorganiseerd :) want ze heeft gelijk...
Gezond eten kan ook heerlijk zijn !
Van zaken die je lichaam niet omgezet krijgt tot energie voor je cellen,
daar word je moe van
zaken die je niet verteerd krijgt,
die wegen,
in je lichaam en in je portemonnee !!!
aanbevolen boek
Ik denk wel dat de aanwezigen blij zullen zijn met een samenvatting van de les :).
We hebben gepraat over,vetten en suikers, over de schildklierwerking, bloeddruk en cholesterol... Te veel om neer te schrijven. De technische uitleg kan ik niet in een verhaal gieten.
Ik geef hier enkel wat ik als essentie onthouden heb!
(en dat op mijn eigen huisvrouwelijke manier :)
De bijgevoegde afbeeldingen zijn de mensen of boeken waar Marijke naar verwees.
Een gezonde voeding bestaat vooral uit :
vetten,
proteïnen
en goede bronnen van koolhydraten
Gezonde vetten zijn super belangrijk:
gezonde vetten voor warme bereidingen:
olijfolie (niet te heet laten worden)
kokosolie
Ghee en dat kan je kopen in de natuurvoedingswinkel. (voor het verkrijgen van ghee wordt boter lange tijd verhit boven een kleine gasvlam, net zo lang tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind. De melkproteïnen van de boter zijn gezonken naar de bodem van de pan. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.)
rode palmolie, niet te verwarren met de heel veel gebruikte witte palmolie die eigenlijk een afvalproduct is. Bovendien is de rode palmolie een duurzaam product.
Voor koude bereidingen zijn alle koudgeperste zaden en notenolie goed.
goede boter, roomboter en nog beter ... grasboter (is boter gemaakt van de melk van koeien die enkel met gras gevoed zijn.)
Kort samengevat : kies dus voor kwaliteit !!!
Gebruik geen margarine of plantaardige boter.
De olie ondergaat zoveel behandelingen om te komen tot een smeerbaar product dat je lichaam het niet meer erkend en enkel moeite heeft om het weer naar buiten te werken.
Gebruik zo veel mogelijk 'door de natuur gemaakt' en zo weinig mogelijk door de mens gemaakte of bewerkte producten.
In bijna alles zit witte palmolie en/of suiker. Beiden zijn niet goed voor de gezondheid.
Gebruik geen geraffineerde producten!!!
Hoe koop je best?
Lees de ingrediënten.
Bevat het product meer dan 3 toevoegingen, zet het dan gewoon weer terug!
Koop maar af en toe producten die in de rekken in het midden van de supermarkt staan. Daar zet men immers de producten die lang moeten bewaren en dus vaak bewaarmiddelen bevatten. Koop vooral waar de koeltogen staan, aan de buitenwanden van de winkel in de buurt van de stopcontacten. :) Daar liggen de verse producten! Wat een simpele maar zo gemakkelijk te onthouden tip. Scheelt ook in tijd :)
Een mens kan niet zonder vette vis vanwege de omega 3.
Vetten vissen zijn makreel, sprot, forel, en de kleine visjes... of visolie in capsules.
Zalm is ook een vette vis maar dan moet het zeker wilde zalm zijn! De meeste zalmen worden gekweekt en zitten in kweekbakken met zoveel op elkaar dat ze vlug ontstekingen vertonen en dus massa's antibiotica toegediend krijgen. Die is natuurlijk terug te vinden in de zalm op je bord. Bovendien is die vis heel licht van kleur. Die kleur wordt zelfs ingespoten. Wilde zalm is wel ok. Hij is donker van kleur.
Ook zuivel bevat om dezelfde reden veel antibiotica. Koop dus bio !
Bio vlees (best enkel door gras gevoed) en bio vis zijn misschien duurder in prijs maar bevatten geen antibiotica. Ook hier is het super belangrijk om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Persoonlijk vind ik dat het beperken van vlees en vis, of het nu om ethische of gezondheidsredenen gaat of om de klimaatbetogers te steunen, altijd een goede zaak is. ( Voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijke mening ) Algenolie kan de visolie vervangen.
Bulkdrinken:
Een mens heeft 2 tot 2,5 liter water nodig, buiten thee en koffie ... Doe aan bulkdrinken. Dat wil zeggen... Drink telkens met grote glazen in plaats van de hele tijd door kleine slokjes. Ook dat
moet verteerd worden en je cellen moeten tijd krijgen om tot rust te komen en te herstellen.
Drink niet te veel tijdens de maaltijd. Het water komt natuurlijk ook in je maag terecht. In je maag zit maagzuur, nodig voor je vertering. Wanneer je teveel drinkt bij je eten, verdunt het maagzuur. Jouw maag geraakt dus ontregeld.
Het gebruik van look.
Plet look voor gebruik steeds met een mes en laat het een oxideren. Voeg de look pas na het koken toe aan je gerecht anders zijn alle zoo waardevolle gezonde stoffen er weer uit.
Zoals ik al zei bij het begin van dit artikel: er is zo veel besproken ...en het was allemaal zo boeiend dat we ze zeker nog eens gaan terug vragen voor "meer" .
Vragen over voeding kunnen gerust aan mij worden doorgegeven zodat ik ze kan bundelen voor marijke
Mijn keukenkasten zijn ondertussen alweer gereorganiseerd :) want ze heeft gelijk...
Gezond eten kan ook heerlijk zijn !
Van zaken die je lichaam niet omgezet krijgt tot energie voor je cellen,
daar word je moe van
zaken die je niet verteerd krijgt,
die wegen,
in je lichaam en in je portemonnee !!!
Reacties
Een reactie posten